Je hebt meer invloed dan je denkt

Je hebt meer invloed dan je denkt

Je heb meer invloed dan je denkt!
Een man en vrouw zitten samen in de auto, de vrouw rijdt.
“Schiet op, het stoplicht staat op groen!”, roept de man.
Zijn vrouw reageert met: “Rij jij of rij ik?!”

Haar reactie wordt bepaald door hoe zij de woorden van haar man opvat. Niet alleen wat zij zegt, maar vooral ook ‘wat zij daarin hoort’.
Zij kan zij vier verschillende dingen horen:
Commentaar op haar rijstijl. ‘Jij rijdt minder goed dan ik.’
Een aansporing om op te schieten. ‘Geef een dot gas.’
Zijn gevoel van haast. ‘Schiet op, anders komen we te laat.’
Feitelijke informatie: ‘Het licht staat op groen, als je doorrijdt halen we het.’

Zij kan er als volgt op reageren. “Ik zie wat je bedoelt.” (feitelijk). Of ze reageert op hoe de man het zegt: “Bemoei je met je eigen zaken! Rij jij of rij ik?” (relationeel). En op zijn gevoel van haast zegt ze: “We halen het heus wel.” Daarmee kiest zij (onbewust en in willekeurige volgorde) voor: Ruzie maken, op tijd komen, hem op z’n nummer zetten, of gas geven, geen gedoe en een leuk uitje.

Met name in je professionaliteit is het goed de communicatie te doorzien. Je kunt dan bewust een passende reactie geven en daardoor het gesprek sturen. Jij maakt de keuze voor jouw reactie en houdt de regie over het gesprek.

Moeilijk? Probeer het maar eens, met goed luisteren ben je al een heel eind. En je kunt het prima oefenen. Het mooie is dat de ander er niks van hoeft te merken. Aan zijn/haar reactie kun je zien of je goed zit. Of je bereikt hebt wat je wilde bereiken. Jij hebt invloed uitgeoefend door met je antwoord het heft in handen te nemen. Toch niet zo moeilijk als het lijkt.